Krešimir Kašuba posjetio Slovački centar za kulturu Našice

Ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice dr. sc. Sandra Kralj Vukšić i tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa danas su u svojim prostorima ugostile predsjednika Gradskog vijeća i kandidata za gradonačelnika Krešimira Kašubu te ga upoznale s radom, njegovanjem slovačkog jezika, kulture i običaja Slovaka u Hrvatskoj.

Ravnateljica Sandra Kralj Vukšić istaknula je brojne aktivnosti, uspješne suradnje te izložbenu i edukativnu djelatnost centra.

-Slovački centar za kulturu Našice postoji više od deset godina, u novim prostorima djeluje već godinu dana, a većim dijelom je financiran sporazumom koji je potpisan s Ministarstvom kulture i medija. Prošle godine, na 10. obljetnicu Centra, potpisan je ugovor i s Gradom Našicama kao i s Ministarstvom kulture i medija čime smo riješili problem podmirivanja režija, odnosno, tim ugovorom smo riješili da se fond središnje knjižnice Slovaka u Hrvatskoj, koji je sastavni dio Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, nađe u našem prostoru.

Velik dio naših aktivnosti je namijenjen najmlađima, to jest, vezan je za obrazovanje na Slovačkom jeziku. Radimo i na projektima koje prijavljujemo na Ministarstvo školstva Republike Slovačke kao i Republike Hrvatske tako da naša djeca pohađaju „Školu u prirodi” u Slovačkoj za razliku od ostalih pripadnika manjina koji tu školu pohađaju u Hrvatskoj. Također smo stavili naglasak na izložbene djelatnosti – moram se pohvaliti da smo dobili nagradu Slovačkog etnografskog društva za izložbu koju smo kod njih predstavili prošle godine, a riječ je o izložbi „Zidne kuharice – likovni izričaj naših baka.

Posljednju izložbu koju smo radili je ona u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našica, a autorica te izložbe je ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak. U njoj smo obrađivali obitelj Pejačević te kulturno – povijesne odnose Hrvata i Slovaka. Trenutno u Centru imamo izložbu dječjih radova koja je nastala kroz natječaj kojeg smo raspisali povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, a u njemu je sudjelovalo 10 škola u kojem se uči Slovački jezik u Hrvatskoj. Sudjelujemo i na raznim konferencijama, najčešće u Slovačkoj, a također smo dobro povezani s pedagozima i školama u Vojvodini preko EU projekata. Također, u suradnji sa Slovačkim veleposlanstvom u Zagrebu dogovaramo izložbe koje proputuju Hrvatsku – od Našica preko Lipovljana i Zagreba pa do Rijeke i Zadra – izjavila je Sandra Kralj Vukšić

Prilikom posjeta, Krešimir Kašuba pohvalio je zalaganje i djelovanje Slovaka na našem području.

-Dug je period tradicije Slovaka u našim krajevima. Osnutkom devedesetih godina Matice slovačke u RH i Saveza Slovaka u RH, svojim djelovanjem obogatili su naš kulturni život i doprinijeli prepoznatljivosti Našica kako u cijeloj Hrvatskoj tako i izvan nje. Najveći broj stanovnika slovačke manjine imamo upravo na našem području što rezultira jednom kvalitetom kulture u našem kraju, u našoj zajednici, a vidljivo je i u ovom reprezentativnom prostoru Slovačkog kulturnog centra- izjavio je Krešimir Kašuba te se zahvalio ravnateljici Slovačkog kulturnog centra Sandri Kralj  Vukšić i tajnici Saveza Slovaka u RH Branki Baksi koje s edukativnim i kulturnim centrom, knjižnicom te brojnim aktivnostima, očuvanje i prezentiranje kulture Slovaka drže na visokom nivou.

Branka Baksa tajnica Saveza Slovaka u RH istaknula je kako na području Osječko-baranjske županije živi najviše Slovaka te nastoje širiti multikulturu te multietničnost na prostorima na kojima žive.

-Sjedište Saveza Slovaka Republike Hrvatske koja je krovna udruga svih Slovaka nalazi se upravo u Našicama. Savez Slovaka je osnivač Slovačkog centra za kulturu, jedine ustanove takve vrste u Hrvatskoj. Na našem području djeluju dvije škole u kojima se uči slovački jezik, a to su OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac i OŠ kralja Tomislava Našice, Područna škola Markovac Našički, zatim dvije Matice slovačke Jelisavac i Markovac, dva folklorna društva Ivan Brnjik Slovak Jelisavac i Franjo Strapač Markovac Našički, Vijeće slovačke manjine grada Našica te Središnja knjižnica Slovaka pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice.

Polako, ali sigurno ostvarujemo svoje ciljeve Saveza Slovaka, a to su njegovanje slovačkog jezika, kulture i običaja te informiranje članova kroz naš časopis Pramen- izjavila je između ostalog Branka Baksa te naglasila kako je zahvaljujući njihovom djelovanju Našice posjetilo mnogo veleposlanika, predstavnika Vlade Slovačke Republike, predsjednika zemalja iseljenih Slovaka te tisuće sudionika brojnih kulturno-umjetničkih programa.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram