Na godišnjoj izbornoj Skupštini DVD-a Zoljan za predsjednika ponovo izabran Željko Ptiček

Početak je godine i dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području Našica tradicionalno započinju svoje aktivnosti s obveznim godišnjim skupštinama.

Nakon što smo bili u četvrtak na skupštini DVD-a Markovac, a u petak na skupštini Velimirovac u subotu smo društvenom domu u Zoljanu prisustvovali i Izbornoj godišnjoj Skupštini DVD-a Zoljan.

Na skupštini su, a uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uz članove društva DVD-a Zoljan, bili prisutni predstavnici društava i sportskih kolektiva koji djeluju na području Zoljana kao i predstavnici Grada Našica, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić i drugi uvaženi gosti.

Nakon uvodnog govora, izbora radnih tijela i usvajanja dnevnog reda, podnesena su izvješća o radu i djelovanju DVD-a Zoljan u 2020. godini kao i financijsko izvješće za istu godinu.

Kako je ovo bila redovna izborna skupština, nakon razrješenja starih dosadašnjih članova Upravnog i Nadzornog odbora te Zapovjedništva, jednoglasno su izabrani novi.

Tako je za predsjednika društva DVD-a Zoljan ponovo izabran Željko Ptiček, a za dopredsjednika Tomica Stojaković. Za zapovjednika izabran je Zdravko Forintić, a dozapovjednik je postao Ante Anđelić.

U Upravni odbor izabrani su Željko Ptiček – predsjednik, Tomica Stojaković – dopredsjednik, Franjo Pavlović – tajnik, Edi Pavlović – blagajnik i članovi Zdravko ForintićEmanuela Kalazić, Tomislav Žarić, Branko Knežević, Silvio Mikuličić i Marko Štuka.

Za Zapovjedništvo izabrani su Zdravko Forintić – zapovjednik, Ante Anđelić – dozapovjednik, Emanuela Kalazić – voditeljica ekipe, Tomica Stojaković – voditelj ekipe, Miroslav Čeme ml. – član, Danijel Molnar – spremištar.

Izvješće o radu podnio je predsjednik društva Željko Ptiček koji je među ostalim naglasio kako je vrlo važno održavati društvo i unaprjeđivati njegov rad. Posebno se osvrnuo na usavršavanju vatrogasnih kadrova, kao i radu s mladeži i djecom te sudjelovanju na svim natjecanjima koja budu organizirana kada epidemiološke mjere to dopuste.

-Društvo DVD Zoljan vodim već 10 godina, a kao što vidite, ponovo sam izabran na novi mandat od pet godina i to me čini iznimno ponosnim. Zbog pandemije nije bilo lako, ali kako smo imali uvijek odlične odnose s Gradom Našicama sve smo lakše prebrodili. Godina 2020. je bila stvarno turbulentna, nažalost nije bilo natjecanja niti druženja, bilo je vrlo teško i to će se sigurno ostaviti traga na svim društvima.

U ovoj godini nas među ostalim iščekuje obilježavanje svetog Florijana, posveta kombi vozila, sveta misa u našoj crkvi svete Katarine te proslava u devetom mjesecu. Naravno, sve će ovisiti o epidemiološkim mjerama za koje se nadam da će s vremenom popustiti i da ćemo sve vratiti normalnom životu i funkcioniranju. Ipak, kako društvo DVD Zoljan slavi 75 godina postojanja, a pomažu nam u našem djelovanju Vatrogasna zajednica Hrvatske, Vatrogasna zajednica Županije, Vatrogasna zajednica Našica, Grad Našice tako da i u ovoj jubilarnoj proslavi očekujemo veliki broj gostiju i da će ipak biti sve nekako bolje u vremenu koje je ispred nas – rekao je među ostalim predsjednik Željko Ptiček koji se još jednom zahvalio Gradu Našicama, gradonačelniku, gradskim vijećnicima i predsjedniku Vatrogasne zajednice Grad Našica koji je uspješno vodio pregovore o kupnji kombi vozila.

– Kupnja 7 vatrogasnih vozila za društva s područja Grada Našica je hvalevrijedna investicija u iznosu od čak 1 600 000 kuna. Kombi vozilo nama kao društvu stvarno znači puno, kako za prijevoz djece tako i za pomoć članovima i članicama za suradnju s brojnim Udrugama. Starije vozilo smo dobili 2006. godine za vrijeme gradonačelnika Krešimira Žagara i tim smo se vozilom sve ove godine uspješno koristili. Kako imamo odličnu suradnju s Općinom Feričanci, načelnikom i predsjednikom DVD-a Valenovac, to smo naše staro vozilo prodali njima jer oni do tada nisu imali vozilo – rekao je za kraj predsjednik DVD-a Zoljan Željko Ptiček.

Par riječi o društvu i radu DVD-a Zoljan rekao je i prisutni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić.

-Svaka lokalna uprava je dužna financirati vatrogastvo pa tako i Grad Našice. Mi smo zajedno s rukovodstvom Grada Našica dogovorili da idemo u kupovinu novih vozila, 6 vozila za potrebe DVD-ova na području grada i jedno za potrebe Vatrogasne zajednice i potrebe JVP Našice. Maksimalno smo se potrudili da dođu ta vozila bez obzira na prošlu godinu izazvanu koronavirusom. Financijska sredstva smo osigurali te smo u devetom mjesecu donijeli odluku da idemo u realizaciju i nabavku vozila. Vrlo brzo, točnije krajem prvog mjeseca, nakon javne nabave je projekt i realiziran te mi je iznimno drago što su DVD-ovi zadovoljni nabavkom tih vozila, odnosom Vatrogasne zajednice i Grada prema njima i ne sumnjam da će se dobri odnosi nastaviti i u budućnosti. Ako se osvrnemo na prošlu godinu, moramo spomenuti kako smo imali mnoge tehničke intervencije, zadesilo nas je i olujno nevrijeme, a lijepo je bilo vidjeti da su se svi vatrogasci maksimalno u to uključili. Pomagalo se stanovništvu u sanaciji od elementarnih nepogoda, a također smo intervenirali i sve što se tiče požara. U ovoj 2021. godini očekujem da krenemo s druženjima, natjecanjima, da animiramo mlade i sve ono što je nedostajalo prošle godine. Na području naše Vatrogasne zajednice imamo oko 20 društava i ima nas puno na natjecanjima te sam uvjeren da će ove godine sve krenuti i u tom natjecateljskom smjeru. Osam vatrogasnih ekipa ima pravo odlaska na državno natjecanje za koje se nadam da će se ove godine i održati prema rasporedu – rekao je Vlatko Gašić predsjednik Vatrogasne zajednice Grad Našica uz napomenu kako je odnos lokalne samouprave prema nama odličan kako financijski tako i s političke strane.

Za kraj nekoliko riječi rekao je i počasni gost skupštine, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar koji je i ove godine vrlo rado prihvatio poziv.

– Zadovoljstvo je i ponos biti pozvan na Skupštinu DVD Zoljan u svojstvu počasnog gosta Društva, a i u svojstvu zamjenika gradonačelnika. Ova godina je izuzetno značajna za ovo društvo jer se nalazimo u sedamdeset i petoj godišnjici vatrogastva u Zoljanu kao i postojanja samog DVD-a. Vjerujem da će se sve proslaviti na adekvatan, držeći se svih preporuka struke, a vezano za situaciju s epidemijom, a nadam se kako će se i mjere ublažiti tijekom godine. Unatoč prošlog godini, nemogućnosti putovanja, susreta, natjecanja i godina 2020. je za DVD Zoljan bila vrlo uspješna. Obnovili su svoju opremu, objekt u kojem se nalaze, radili na novim članstvima, izlazili su na razne intervencije te su sudjelovali i pomagali u radu drugih udruga u humanitarnom i memorijalnom smislu. Grad Našice je financijski jako pomogao DVD-u, gotovo dvije trećine sredstava je bilo iz gradskog proračuna, a zahvaljujući Gradskom vijeću i predsjedniku Krešimiru Kašubi i gradonačelniku izdvojena su određena sredstava. Direktno je društvu potpomognuto s od oko 30 000 kuna, 2 000 kuna dodatno i 3 000 kuna od Mjesnog odbora. Ona sredstva koja do sada nisu utrošena će se prenijeti i u 2021. godinu što će sigurno pomoći djelovanju Društva i ove godine – izjavio je Krešimir Žagar koji je za kraj zahvalio svim članovima i članicama što uspješno pronose slavu DVD-a na ponos kako Zoljana, Našica, Vatrogasne zajednice, ali i čitavog našeg kraja.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram