Na izložbi „I tata je važan” bio prisutan i kandidat za gradonačelnika Krešimir Kašuba

U prostorijama Centra za socijalnu skrb Našice danas je otvorena izložba promotivnih plakata „I tata je važan”. Izložbu je organizirao Dječji kreativni centar DOKKICA u suradnji s Gradom Našicama s ciljem promocije aktivnog očinstva u lokalnoj zajednici. Izložba je dio istoimenog projekta kojim se promiče aktivna uloga oca u obitelji i odgoju djeteta na području Osječko baranjske županije, a DOKKICA ga provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Izložbi su nazočile predstavnice odgojno – obrazovnih ustanova s našičkog područja te predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zvončić Našice i kandidat za gradonačelnika Grada Našica Krešimir Kašuba.

Mirjana Rajković ravnateljica Centra za socijalnu skrb Našice izrazila je zadovoljstvo što se izložba nalazi u njihovom prostoru.

– Cijeli život sam provela u sustavu socijalne skrbi, radila sam i na poslovima obiteljsko pravne zaštite i duboko sam svjesna koliko su roditelji i obitelj važni za odgoj djece i njihov pravilan psihofizički razvoj. Jednako su bitna oba roditelja, a naša obaveza je da osvješćujemo javnost kroz edukacije kako je jednako važan i jedan i drugi roditelj te da nijedan roditelj ne treba biti manje zastupljen u odgoju i brizi o djeci – izjavila je Mirjana Rajković i pritom se zahvalila ravnateljici našičke knjižnice Silviji Šokić na pomoći oko postavljanja izložbe.

Svima nazočnima se obratio i predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zvončić Našice i kandidat za gradonačelnika Grada Našica Krešimir Kašuba.

–Obitelj je temelj naše zajednice. Otac sam tri kćeri te brojni razlozi suvremenog života dovode do toga da i sam ne provodim s obitelji dovoljno vremena. Stoga, apsolutno podržavam ovu izložbu koja nam šalje snažnu poruku važnosti očeva u obitelji, a pogotovo u životu djeteta – izjavio je Krešimir Kašuba.

Ines Novak, predsjednica DOKKICE i voditeljica projekta „I tata je važan” istaknula je kako se ovim projektom želi naglasiti ne samo pravo na odgoj od strane obaju roditelja nego i sve one dobrobiti za dijete kad oba roditelja ravnopravno snose svoje odgojne uloga.

– U vrijeme kada smo osmišljavali ovaj projekt, na području Hrvatske nije postojala niti jedna ovakva kampanja ili sličan projekt. Možemo reći da je DOKKICA „pionir” u državi vezano uz kampanju poticanja aktivnog očinstva. Ideja izložbe je da svatko onaj tko bude gledao ove plakate promisli koliko smo spremni promijeniti neke stavove i predrasude koje postoje u našem društvu. Živimo u vremenu velikih promjena koje se odražavaju na sve aspekte života. Obitelj kao temeljna društvena vrijednost proživljava čitav niz različitih utjecaja. I kao pojedinci i kao obitelj u različitim modelima nastojimo u svakodnevici stvoriti kvalitetne uvjete za život. Važnost uključenosti oca u obitelj i odgoj djeteta doprinosi pozitivnom roditeljstvu, što znatno utječe na ostvarivanje prava djeteta. Neka ova izložba bude jedna od poluga u transformaciji stereotipa o rodnim ulogama, kao i prilika za pozitivne promjene u zajednici, ali i u obiteljima i međusobnim odnosima roditelja – izjavila je Ines Novak.

U sklopu izložbe predstavljen je i kratki edukativno-promotivni video o važnosti aktivne uloge oca u obitelji te online priručnik „Uloga oca u odgoju“ koje je izradila Andrea Žulj, magistra psihologije, voditeljica psihosocijalne podrške za djecu i roditelje u DOKKICI.

– Obitelj je ključna za formiranje i razvoj pojedinca. Kad se sjetimo roditeljske uloge u povijesti znamo kako je majka bila ta koja se više brinula o djeci, a otac je bio hranitelj obitelji. Te uloge su se danas značajno promijenile i otac je uključen u obaveze i dužnosti kao i majka. Zbog potrebe poštivanja epidemioloških mjera i nemogućnosti provedbe predavanja o aktivnoj ulozi oca u odgoju, izradili smo edukativni video te online priručnik za sve sadašnje i buduće roditelje koji žele saznati nešto više o tome kako preuzeti aktivnu roditeljsku ulogu – izjavila je Andrea Žulj i naglasila kako je cilj materijala razvijati ulogu ravnopravnog roditeljstva.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram