Obilježavanje 30 godina Specijalne jedinice policije ”ORAO” Orahovica – Našice

Nekoliko sati ranije u Orahovici, a nakon toga i u Našicama obilježena je 30. obljetnica ustroja Specijalne policije iz Domovinskog rata ORAO Orahovica – Našice.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred crkve sv. Antuna Padovanskog u Našicama pripadnici jedinice odali su počast poginulim i preminulim članovima te se sjetili dana osnutka jedinice 6. ožujka 1991. godine, raznih bojišta kao i svih onih koji su svojim životima i djelima dali svoj obol u Domovinskom ratu.

Predsjednik USPDR-a „ORAO” Orahovica – Našice Davor Solić rekao je kako je tijekom Domovinskog rata kroz jedinicu prošlo čak 250 kako pričuvnih, tako i aktivnih pripadnika MUP-a te je u nastavku naglasio.

– Na današnji dan 6.03.1991. godine osnovana je specijalna jedinica „ORAO” vod Našice – Orahovica koja je bila u sastavu specijalne policije „ORAO” Osijek. Mi smo bili izdvojeni kao dva voda, kao i Đakovo i svaki je u osnivanju vodio po 30 pripadnika. To su bili sve mladi dečki koji isu ništa previše razmišljali već su željeli očuvati samostalnost i neovisnosti Republike Hrvatske. Jedinica je većim dijelom sudjelovala na cijelom području Republike Hrvatske, na svim ratištima, dakle od Borovo Sela, za vrijeme „balvan revolucije”, u Baranji, Papuku, Gospiću, pa sve do Dubrovnika, i tko zna gdje sve ne, točnije svagdje gdje je to u ono ratno vrijeme bilo potrebno. Ovaj 6. ožujak je jedan dan, sjećanje na naše poginule i umrle hrvatske branitelje koji su hrabro, ne mareći za svoje živote doprinijeli oslobođenju naše Domovine Republike Hrvatske. Zbog te njihove najveće žrtve, naša je čast, ali i obaveza da to na neki način i ovjekovječimo. Trebamo još samo napomenuti kako je jedinica kao takva 1993. godine rasformirana, ali tu nije bio kraj jer su svi pripadnici nastavili svoje djelovanje dalje kroz specijalnu jedinicu policije „ORAO” Osijek i „TRENK” Požega. To je na koncu i sve ovjekovječeno i u operacijama Bljesak i Oluja gdje smo sudjelovali i dali doprinos na očuvanju i neovisnosti Republike Hrvatske u granicama kakve su i danas i kakvu su priznali svi u svijetu. – rekao je među ostalim Davor Solić.

Pripadnicima specijalne jedinice policije ”ORAO” Orahovica – Našice, a u ime Grada Našica čestitao je i predsjednik Gradskog Vijeća Krešimir Kašuba koji se posebno osvrnuo na njihov veliki doprinos i ulogu u Domovinskom ratu.

– Velika mi je čast bila pozdraviti danas članove udruge specijalne policije ”ORAO” Orahovica – Našice, te im čestitati njihovu 30. jubilarnu obljetnicu kao i 14. godišnjicu osnutka same udruge. Odati počast prije svega onima koji su dali ono najvrijednije što imaju, a to su vlastiti životi za našu domovinu Republiku Hrvatsku. Ono što bi isto tako danas želio naglastiti je od izuzetne važnosti, dakle, promicanje istine o našem Domovinskom ratu i to ne prioritetno za nas koji smo u tom vremenu živjeli, proživjeli i vidjeli te strahote, nego prije svega zbog naše djece. Poznato je da udruga specijalne policije „ORAO” Orahovica – Našice ima dozvolu za edukaciju djece u školskim ustanovama i to je ono što je od izuzetne važnosti – za kraj je naglasio Krešimir Kašuba.

Uz druge pripadnike ove jedinice jubileju je nazočan bio i saborski zastupnik Hrvoje Šimić, a nakon polaganja vjenaca i paljenja svijeća održana je i sveta misa koju je predvodio župnik i gvardijan fra Petar Cvekan.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram