Prezentirana kampanja “Manje oružja, manje tragedija”

Svake godine 4. travnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

S obzirom na to da se ove godine Uskrs slavio na taj datum obilježavanje ove akcije je organizirano na središnjim gradskim trgovima u našoj županiji u subotu i danas. “Policija u zajednici”, zajedno s braniteljskim udrugama, na štandu u središtu Našica, građanima je dijelila promotivne materijale te upozoravala na razvijanje svijesti o opasnostima od minsko – eksplozivnih sredstava i oružja kao i na činjenicu da nelegalno oružje mogu predati bez ikakvih posljedica, odnosno, bez prekršajne ili kaznene prijave.

“Ovo je još jedna hvalevrijedna akcija pod imenom “Manje oružja, manje tragedija”, a nju pratimo od 2007. godine. Prije svega bih se zahvalio našoj Policiji u zajednici, odnosno gospodinu Bešliću te županijskoj zajednici i gospodinu Mariću na provođenju ove akcije. Također se zahvaljujem i našim braniteljskim udrugama koje podržavaju rad policije i ukazuju na opasnost oružja u našoj zajednici. Možemo se pohvaliti da na našičkom području imamo izuzetno mali broj izgreda uzrokovanim oružjem, a na tome možemo zahvaliti Policiji u zajednici Policijske postaje Našice.” – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba.

“Danas smo u dogovoru s braniteljskim udrugama te odjelom prevencije PP Našice organizirali jednu manifestaciju kako bismo obilježili Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Ove godine smo u svim većim gradovima na području Osječko – baranjske županije, u suradnji s braniteljskim udrugama, organizirali ovu vrst akcije. Glavni cilj ove kampanje je ukazati građanima da ako netko od njih posjeduje nelegalno oružje, minsko – eksplozivna sredstva i streljivo može ih vratiti na jedan siguran način. Slobodno može nazvati jedan od kontakt brojeva – 192 ili 112, a nakon poziva policija dolazi na kućnu adresu i opasna sredstva preuzima na siguran način. Valja i napomenuti da ta osoba predaje oružje bez ikakve kaznene ili prekršajne prijave. U našičkom kraju kao i na području cijele Osječko – baranjske županije nema velikih problema, osim nekoliko iznimaka koji se izuzetno rijetko pojavljuju.

Najteži događaj bio je prije nekoliko godina u Baranji kada je dijete pronašlo minsko – eksplozivnu napravu te je, igrajući se s njom, nažalost, smrtno stradalo. Također barem jedno tjedno se pronađe nekakvo minsko – eksplozivno sredstvo koje je zaostalo iz Domovinskog rata ili je neodgovorno odbačeno. Vjerujem da dosta ljudi nije upoznato s činjenicom da oružje mogu predati bez ikakvih posljedica, a pomoću ove akcije ih upoznajemo s tom činjenicom. Bilo je slučajeva i na području Našica da se nakon smrti osobe u postupku čišćenja kuće ili stana pronađe kojekakvo oružje, minsko – eksplozivno sredstvo ili streljivo i mogu slobodno reći da na ovom području nije bilo ozbiljnih problema.” – izjavio je, između ostalog, Marko Marić, policijski službenik za prevenciju PU osječko – baranjske.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram