Uoči 1. svibnja, Markovčani podigli majpan – U podizanju sudjelovao i Krešimir Kašuba

U Markovcu Našičkom, u poslijepodnevnim satima, tradicionalno uoči Praznika rada 1. svibnja, u centru sela podignut je majpan, svibanjsko drvo.

Običaj postavljanja  svibanjskog drveta dugogodišnja je tradicija mještana Markovca Našičkog koju njeguje DVD Markovac Našički, Matica slovačka Markovac Našički te SKUU Franjo Strapač. Kako je rekao predsjednik DVD-a Markovac Zdenko Cingel, više desetaka godina se 1. svibnja u selu tradicionalno obilježava postavljanjem majpana.

– Članovi DVD-a u šumi izaberu najljepše drvo, članovi folklornog društva ga okite te ga podignemo u sred sela. To je drvo koje simbolizira Praznik rada i stoji u sred sela cijeli mjesec svibanj. Poslije postavljanja se uvijek malo podružimo – izjavio je Zdenko Cingel. Dugogodišnji vatrogasac Franjo Bizjan rekao je kako u šumi uvijek izaberu najljepše drvo te kako je svim vatrogascima jako draga ova tradicija.

Predsjednica Matice slovačke Markovac Našički Branka Baksa objasnila je simboliku majpana.

– Danas smo postavili majpan pod epidemiološkim mjerama. Djeca folklorne skupine okitila su majpan šarenim trakicama i pjevala prigodnu pjesmicu Majáles. Prema nekim tradicijama, majpan su postavljali mladići djevojkama pod prozore u noći s 30. travnja na praznik rada, odnosno 1. svibanj. Djevojke su s nestrpljenjem čekale je li ispod njihovog prozora okićeno majsko drvo jer je to bio znak zaruka, a ubrzo i svatova – izjavila je Branka Baksa te nadodala kako je sretna što su ove godine uspjeli postaviti majpan, jer je nažalost zbog koronavirusa prošle godine ovaj običaj izostao u selu.

Ovoj dugogodišnjoj tradiciji nazočio je i kandidat za gradonačelnika Grada Našica Krešimir Kašuba, koji se pridružio mještanima podizanju i kićenju majpana.

Zahvaljujem se svim Markovčanima i Markovčankama na njegovanju ove lijepe tradicije i nagovještaja mjeseca svibnja i proljeća. Iako okupljeni pod epidemiološkim mjerama, lijepo je vidjeti okupljene mještane i djecu i sreću u njihovim očima prilikom podizanja majpana. Markovčani poštuju svoje običaje među kojima je i podizanje majpana, pohvaljujem njihov rad i neka nastave ovu tradiciju njegovati i budućnosti – izjavio je Krešimir Kašuba, koji je također izjavio kako mu je ovo prvi puta da je aktivno sudjelovao u ovako lijepoj tradiciji koja krasi ne samo Markovac, već i druga sela diljem Slavonije. 

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram