Osvrt na protekli mandat predsjednika Gradskog vijeća i kandidata za gradonačelnika Grada Našica Krešimira Kašube

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Našica na predstojećim lokalnim izborima Krešimir Kašuba obratio se sugrađanima iz svog doma zbog propisane samoizolacije.

Krešimir Kašuba proteklih dvadeset godina direktno je sudjelovao u vlasti na raznim funkcijama od vijećnika, predsjednika Mjesnog odbora, dogradonačelnika te u prošlom mandatu predsjednika Gradskog vijeća. Prilikom svog obraćanja, osvrnuo se na svoj dugogodišnji rad u gradu, protekli mandat od četiri godine koji je obnašao kao predsjednik gradskog vijeća te planove za razvoj grada u budućnosti.

Cijelo obraćanje Krešimira Kašube možete pogledati u sljedećem videu:

– Proteklih dvadeset godina direktno sam sudjelovao u vlasti na raznim funkcijama od vijećnika, predsjednika Mjesnog odbora, dogradonačelnika te u prošlom mandatu predsjednika Gradskog vijeća. Moram priznati kako nije uvijek bilo lako. Do prije samo četiri godine nismo imali na poziciji našeg sadašnjeg i budućeg župana Ivana Anušića. Ivan Anušić veliki je prijatelj Našica koji nam uvijek stoji na raspolaganju. Zahvaljujući njemu, u gradu se događaju povijesni trenuci, a u proteklom mandatu od četiri godine, ispred Županije u Našice je uloženo 80 milijuna kuna. Do prije 6-7 godina nismo imali niti poveznicu s Vladom Republike Hrvatske. Danas imamo jednu snažnu poveznicu, sinergiju između grada Našica, županije i države – istaknuo je Krešimir Kašuba.

U svom obraćanju sugrađanima, istaknuo je kako se u gradu događaju povijesni trenuci te kako su Našice jedno veliko gradilište. Sredstva od pola milijarde kuna, stvorit će jednu novu, modernu vizuru grada Našica.

Naglasio je kako su mu u dosadašnjem radu u proteklih dvadesetak godina, a posebice u zadnjem mandatu, od strateške važnosti bile demografske promjene.

– Jedna od temeljnih postavki u mom radu je demografska obnova. Demografski razvoj strategija je državne razine, no, svakako i mi na lokalnoj razini utječemo na samu demografsku obnovu. U proteklom razdoblju, kako na cijelom području Republike Hrvatske, tako i u našoj zajednici, u gradu Našicama, dio sugrađanki i sugrađana moralo je iz objektivnih razloga napustiti naš kraj. Danas, s brojnim investicijama vrijednosti pola milijarde kuna, izgrađujemo i dižemo jedan standard i nivo u našem gradu. Ne činimo samo to za nas koji ovdje danas živimo, nego stvaramo i uvjete za povratak naših sugrađanki i sugrađana koji su morali otići iz našeg grada – izjavio je Krešimir Kašuba te naglasio kako se demografska osnova temelji i na jednoj gospodarskoj osnovi, a to je u Našicama prije svega Nexe grupa sa svim svojim resursima, kapitalom, zapošljavanjem i proizvodnjom.

– Moram naglasiti kako u proteklom razdoblju, a tako i u proteklih dvadeset godina, kontinuirano radimo na našim malim i srednjim poduzetnicima. Našice su grad poduzetnika. Od 2005. godine razvija nam se industrijska zona koju stvaramo i podižemo na najvišu moguću razinu. Preko projekata kohezijskih fondova „Europa 2020” u naš grad došla su velika sredstva kojima smo napravili jednu temeljnu infrastrukturu, kvalitetu i pogodnosti koje pružamo prema našim malim i srednjim poduzetnicima – istaknuo je Krešimir Kašuba te naglasio kako za poduzetnički inkubator treba imati jednu sinergiju između industrijske zone te našičke razvojne agencije koja predstavlja logistiku i omogućuje razvoj projekata.

Također je istaknuo i projekt vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije, projekt bitan za temeljnu kvalitetu života kojim će se dovesti voda i kanalizacija do svake kuće mještana Našica i okolice.

-Osim obnove naše postojeće vodovodne i kanalizacijske mreže, tu je i dovođenje nove mreže bitne za naša lokalna naselja Makloševac, Ceremošnjak, Granice, Zoljan, Gradac Našički i Londžica, naselja koja su do sada imala velikih problema s vodom i kanalizacijom. Plan završetka vodovodne aglomeracije je 2023. godina – rekao je Krešimir Kašuba.

Osvrnuo se i na trenutna ulaganja od 100 milijuna kuna u obnovu, sanaciju i rekonstrukciju našičkih trgova, Trga dr. Franje Tuđmana i Trga Isidora Kršnjavoga, Malog i Velikog dvorca Pejačević s perivojem te Gregerove vile.

– Kad pričamo o demografskoj obnovi i demografskim mjerama, moramo spomenuti naš udio i naš rad i na turističkom polju. 2016. godine potpisani su ugovori obnove trgova, dvoraca, parka, Gregerove vile za koje se tada aktivno zalagao naš tadašnji gradonačelnik Krešimir Žagar, a kada su se stekli uvjeti za realizaciju projekata, nastavio ih je Josip Miletić. Trenutno je o turizmu teško pričati, prije svega zbog Covid epidemije i epidemioloških mjera kojih se moramo pridržavati. No, svakako o tome treba razgovarati i planirati jer je to zalog za budućnost, zalog za našu djecu. I sam imam peteročlanu obitelj, imam tri kćeri za koje mi je stvarno želja da ostanu u našem gradu. Za turističku priču prije svega nam je potrebna infrastruktura koja je u obnovi, a to su trgovi, dvorci, park. Isto tako, važna je i cestovna infrastruktura. I s našim brendom Dorom Pejačević koja je prva hrvatska, a druga europska skladateljica, imamo jednu temeljnu priču za budući turistički grad u našoj zajednici – rekao je Krešimir Kašuba i nadodao kako se u budućnost planira rad s turističkim agencijama te razvoj i ponuda školskih, studijskih, umirovljeničkih i brojnih drugih ekskurzija.

U svom obraćanju, istaknuo je kako su Našice grad koje nude i usluge raznih institucija među kojima su i 4 osnovne škole, vrtić, Dom zdravlja i Opća županijska bolnica u koje su u proteklom mandatu uložena velika sredstva iz Županije.

– Uložena su velika sredstva u naše institucije. Obnovile su se osnovne škole, imamo energetski obnovljeni vrtić, izgradili smo i novi vrtić u naselju Jelisavac te se dogradio i Dom zdravlja. Obnovila se i našička bolnica, jedna od najuređenijih bolnica toga tipa u Republici Hrvatskoj za što je zaslužan i treba zahvaliti ravnatelju dr. Hrvoju Šimiću. No, bolnicu ne čini sama zgrada nego usluga i kvaliteta rada bolnice. Bolnicu čine njezini djelatnici koji su kako na svim odjelima, tako i u Covid bolnici pokazali trud i požrtvovnost kako bi postigli visoku kvalitetu usluge. Naselje Jelisavac, sada s novim vrtićem, visokim standardom, osnovnom školom, udrugama te kulturnim i sportskim duhom može parirati jednom zapadnoeuropskom gradu – izjavio je Krešimir Kašuba.

Naglasio je kako je demografskom obnovom u prijašnjim mandatima nastojao te će nastojati i u budućim mandatima podići kvalitetu i nizom mjera pratiti djecu od rođenja te tijekom njihovog školovanja.

– Naknadama za novorođenčad pomažemo roditeljima prilikom rođenja djeteta. Pratimo ih i u vrtićkoj dobi subvencioniranjem vrtića, a u školskoj dobi Županija subvencionira prehranu školaraca te pomaže s besplatnim udžbenicima. Mjere se nastavljaju tijekom obrazovanja, tako dodjeljujemo i stipendije studentima kako bi im olakšali studiranje. U sljedećem mandatu je cilj nadogradnja tih mjera, a to su produženi boravci u školama. Poučen iskustvom u vrtiću gdje sam predsjednik Upravnog vijeća vrtića, prije nekoliko godina smo osigurali ljetni smještaj djece što se na kraju pokazalo potrebitim, tako vjerujem da će biti i s produženim boravcima – izjavio je Krešimir Kašuba.

Naglasio je i djelovanje i rad udruga koje su izuzetno važne sugrađankama i sugrađanima te čine neizostavnu kvalitetu života te odgoj u sportskom, kulturnom i tehničkom duhu djece, mladih pa i odraslih.

– U Našicama djeluje preko 100 udruga. Zadovoljan sam dosadašnjim radom udruga, a u idućem mandatu sam siguran kako ću podići još jednu ljestvicu u njihovom funkcioniraju. Pri tome ne mislim samo na financijsku stranu, već je udrugama prije svega važna i logistička podrška, ona podrška da stojite iza njih kao vodstvo Grada te da im budete na usluzi – istaknuo je kandidat za gradonačelnika.

Osvrnuo se i na katalog investicija za razdoblje 2017-2021. godine te najavio novi program za razdoblje 2021-2025. godine.

U proteklom mandatu smo napravili program za 2017-2021. godinu. Program se sastoji od tridesetak stranica, a na deset stranica kataloga je program investicija koje su 80% već realizirane ili su u realizaciji. Na mojoj web stranici nasicezageneracije.eu vidljiv je novi program 2021-2025. gdje se projicira i vizionarski pristupa sljedećem mandatnom razdoblju te je vidljiv nastavak realizacije projekata i najava budućih investicija. Prema Statutu Grada Našica imamo 19 naselja. U sljedećem mandatnom razdoblju ću se bazirati i na ravnomjeran odnos prema okolnim mjestima – izjavio je Krešimir Kašuba te se zahvalio svima na dosadašnjoj suradnji, vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Našica, gradonačelniku, dogradonačelnicima te svima u Gradskoj upravi koji su marljivo radili i rade kako bi se projekti mogli realizirati. Zahvalio se medijima, Radiju Našice i TV Našicama te svim sugrađankama i sugrađanima koji iznose svoje ideje i primjedbe te naglasio kako će im uvijek biti na raspolaganju i spreman za suradnju.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram