Razvoj Lapovca u turističkom i rekreacijskom smislu

Dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica i kandidat za gradinačelnika Krešimir Kašuba, aktualni dogradonačelnici Hrvoje Šimić i Krešimir Žagar i predsjednik ŠUD-a „Šaran” Našice Branimir Vidić održali su danas radni sastanak s direktorom Hrvatskih voda Željkom Kovačevićem. Tema sastanka bila je primarna funkcija akumulacija na području Našica, a to je zaštita od štetnog djelovanja voda, kao i njihovo stavljanje u funkciju razvoja turizma.

Željko Kovačević izvijestio je nazočne kako su prostorno-planskoj dokumentaciji na području grada Našica tri akumulacije.

– U prostorno-planskoj dokumentaciji na području grada Našica predviđene su tri akumulacije. Jedna je ova Lapovac II, ukupnog volumena oko 2 300 000 kubika. U tijeku je izrada projektne dokumentacije akumulacija Lapovac I u koritu potoka Lapovac u neposrednoj blizini Vukojevaca volumena 4 milijuna kubika. Procijenjena vrijednost je oko 30 milijuna kuna. Došli smo do idejnog projekta, lokacijske dozvole i krećemo dalje u projektiranje. Treća akumulacija je Darna koja se nalazi neposredno uz Grad Našice, u dolini potoka Darna, otprilike volumena 2 200 000 kubika, procijenjene vrijednosti oko 15 milijuna kuna. Ona bi se radila u drugom koraku, kada završimo akumulaciju Lapovac I. Ukupni vodni potencijal je oko 8, 5 milijuna kubika i to zaista predstavlja dodanu vrijednost u prostoru i mi razumijemo nastojanje Grada Našica da oplemeni taj prostor sa sadržajima, dovede tu ljude i da se omogući višenamjensko korištenje tih akumulacija i na korist građanima Našica. Obavili smo preliminarne razgovore, dogovorili smo postupanje. Grad Našice će dostaviti Hrvatskim vodama jedno idejno rješenje kako i na koji način planira koristiti taj prostor. Uz to idejno rješenje će dostaviti i zahtjev za vodopravne uvjete. Kada to izanaliziramo, mi ćemo dati svoju suglasnost te dati vodopravne uvjete o načinu i opsegu korištenja javnog vodnog dobra tog prostora uz akumulaciju i temeljem te naše suglasnosti Grad Našice će donijeti odluku o korištenju javnog vodnog dobra – objasnio je Željko Kovačević.

Na sastanku je naglašeno da je primarna funkcija ovih akumulacija zaštita od štetnog djelovanja voda. Hidrološke prilike su se izmijenile u kontekstu klimatskih promjena te se nastoje velike količine oborina prihvatiti tim akumulacijama kako bi se spriječile poplave, a kasnije nadopunilo i svim ostalim sadržajima koji su vezani uz vodu, a to je turizam, sport, rekreacija. Kako je naveo Kovačević, već su u okviru idejnog projekta akumulacija Lapovac odrađeni razgovori s Gradom Našicama, predviđene su biciklističke i pješačke staze, a Grad Našice će se kasnije uključiti u tu kompletnu priču jednim dijelom sufinanciranja.

Krešimir Kašuba kandidat za gradinačelnika Našica istaknuo je kako je Lapovac jedan veliki vodni resurs koji je za sada neiskorišten dovoljno, ali koji ima veliki rekreativni i turistički potencijal i na kojem se aktivno radi.

– Niz upita sam imao posebno u nekoliko zadnjih mjeseci o nekim turističkim sadržajima. Gospodin Kovačević nam je ukazao na mogućnosti koje možemo i realizirati. Želim naglasiti kako su Našice bogate udrugama, brojimo stotinjak udruga, imamo svjetskog prvaka u šaranskom ribolovu kojeg možemo vezati uz Lapovac, a to su naši članovi ŠUD-a „Šaran”. Na sastanku je bio i njihov predsjednik Branimir Vidić koji se slaže sa svim našim pogledima na razvoj Lapovca u turističkom i rekreacijskom smislu – izjavio je Krešimir Kašuba te se zahvalio Željku Kovačeviću na dolasku i suradnji.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram